TMA-bil

Vi ser till att våra bärgare, sjukvårdspersonal och/eller polisen kan jobba ostört och säkert längs med vägarna. Kontakta oss om du är i behov av en TMA-bil vid en olycka eller liknande.

Ring oss på 0706-41 57 00

En TMA-bil, eller Truck Mounted Attenuator, är en livsviktig del av säkerhetsutrustningen vid vägarbeten och under trafikincidenter. TMA-bilar är specialutrustade för att absorbera och minska krafterna vid en kollision och indikerar även den förbipasserande trafiken vid vägarbeten så risken för olyckor minskar.

TMA-bilens funktion och betydelse

TMA-bilar är designade för att vara den första säkerhetsbarriären vid olycksplatser eller vägarbetszoner. Bilarna är utrustade med en stor stötdämpare på baksidan, som fungerar som en buffertzon. Vid en eventuell kollision absorberar stötdämparen kraften från smällen och minimerar därmed risken för allvarliga skador på både fordon och människor. Det är särskilt viktigt i områden där vägarbetare och andra yrkesverksamma arbetar nära rörlig trafik.

TMA-bilens närvaro på en olycksplats eller arbetszon ökar även synligheten markant tack vare dess högintensiva varningsljus och tydliga markeringar. De varnar tillkommande trafik och bidrar till att förare drar ner på hastigheten eller ändrar sin färdväg för att undvika olycksplatsen.

 

 

Fördelarna med att använda TMA-skydd

TMA-skydd, eller Truck Mounted Attenuators, erbjuder många fördelar som är avgörande för säkerheten vid vägarbeten och under trafikincidenter.

 

 

Skydd för räddningstjänst och vägarbetare

En av de största fördelarna med TMA-skydd är hur de skyddar räddningspersonal och vägarbetare under potentiellt farliga arbetsförhållanden. Tack vare att de absorberar och minskar kraften från en eventuell kollision skapar ett TMA-skydd en säker zon där personal kan arbeta utan att oroa sig för att bli påkörda av passerande fordon.

 

Effektiv och säker trafikhantering

Användning av TMA-skydd bidrar också till mer effektiv och säker trafikhantering under incidenter eller vägarbeten. Genom att omleda trafikflödet bort från olycksplatser eller vägarbetsområden minskar de risken för ytterligare olyckor och bidrar till ett smidigare trafikflöde.

 

Undvik trafikstockningar

TMA-bilar är viktiga för att hålla trafiken igång vid olycksplatser och vägarbeten. Dessa fordon snabbar på skapandet av säkerhetszoner och leder om trafiken så att allt flyter på bra. De hjälper till att undvika långa köer och minskar risken för fler olyckor, vilket gör att man slipper stora förseningar på vägarna.

Översikt över våra tjänster inom TMA-skydd

 • TMA-biloperationer. Våra TMA-bilar är utrustade med den senaste säkerhetstekniken för att erbjuda skydd vid vägarbeten och i samband med olyckor. De fungerar som mobila barriärer, skyddande både arbetspersonal och förbipasserande trafik.

 • Tungbärgning. Vi hanterar även tungbärgning, vilket innebär säker transport och bärgning av stora fordon som lastbilar och bussar. Det kan vara kritiskt vid olyckor där stora fordon är inblandade och kräver speciell expertis och utrustning.

 • Kranbiltjänster. Våra kranbilar spelar en viktig roll i att hantera komplexa bärgningsoperationer, till exempel vid behov av att flytta tunga föremål eller vid lastning och lossning under utmanande förhållanden.

Redo att rycka ut när som helst

Vårt engagemang för säkerhet tar inte paus — vi är ständigt beredda att hjälpa till med TMA-bilar, bärgning och annat, dag som natt. Med våra välutrustade specialistfordon kan vi snabbt vara på plats för att säkra olycksplatser och arbetszoner, minska risken för ytterligare olyckor och ge de inblandade den trygghet och support de behöver i kritiska situationer.

Bilbärgning

Behöver du hjälp av en bärgare? Vi utför bärgning av personbilar och lättare fordon. Vi erbjuder självklart också problemlösning på plats, våra bärgare har erfarenheten att lösa en del problem med en gång.

 

Bilbärgning

Tungbärgning

Tungbärgarna i Väst har en mycket kompetent bil. Förutom assistans till tunga fordon kan vi hantera det mesta som behöver lyftas med hjälp av vår fyraxlade tungbil. Den är bl. a. utrustad med en kraftfull kran med lång räckvidd. Förutom assistans kan vi också hantera det mesta som behöver lyftas.

Tungbärgning

Övriga frågor om TMA-bil och TMA-skydd

 • Vad betyder TMA-bil?

  TMA-bil är en fordonstyp utrustad med en stötdämpare, känd som en Truck Mounted Attenuator, som används för att öka säkerheten vid vägarbeten och trafikincidenter genom att absorbera kraften från kollisioner och därmed skydda arbetare och andra trafikanter.

 • Vad står TMA för?

  TMA står för "Truck Mounted Attenuator", vilket refererar till en stötdämpningsanordning monterad på ett fordon, avsedd att minska effekterna av en kollision.

 • Vad krävs för att köra TMA-bil?

  För att köra en TMA-bil krävs vanligtvis ett giltigt körkort för den aktuella fordonsklassen, ofta ett tyngre körkort som C-klass. Förare kan också behöva genomgå specifik utbildning för att hantera de säkerhetsutrustningar som TMA-bilar är försedda med. Det är viktigt att följa reglerna, så kolla på Trafikverket eller Arbetsmiljöverket för mer information.

 • När används TMA-bilar?

  TMA-bilar används vid vägarbeten, trafikolyckor och andra trafikstörande händelser där det finns en risk för kollisioner. De tjänar som en skyddsbarriär för att öka säkerheten för arbetare och förbipasserande fordon vid dessa incidenter.

 • Är TMA-bil samma sak som TMA-skydd?

  Nej, en TMA-bil och TMA-skydd är relaterade men inte exakt samma sak. En TMA-bil refererar specifikt till ett fordon utrustat med en Truck Mounted Attenuator, vilket är en stötdämpande anordning monterad på fordonet. 


  TMA-skydd å andra sidan är ett bredare begrepp som inkluderar själva stötdämparanordningen, eller attenuatorn, som kan vara monterad på en bil eller användas som en fristående enhet vid vägarbeten och olycksplatser för att förhindra eller minska skador från kollisioner. Så, medan alla TMA-bilar har TMA-skydd (attenuatorn), är inte allt TMA-skydd monterat på en bil.

 • Vilka regler gäller för TMA-bil?

  De regler som gäller för TMA-bilar regleras av både Trafikverket och Arbetsmiljöverket. Reglerna innefattar bland annat körkortstillstånd, att den är korrekt uppställd på vägen och vilken utrustning den ska ha för att ge ett fullgott skydd.